Gezond en veilig werken
De arbocatalogus van de GGZ

Werkplezier vergroten

Bij werkdrukproblemen ligt het voor de hand om oorzaken aan te pakken. Het blijkt echter ook belangrijk om energiebronnen te versterken. Wie veel positiefs ervaart kan gemakkelijker tegen een werkdrukstootje. Werkplezier vergroten kan bovendien belangrijk zijn om werkdruk überhaupt te voorkomen.

Bedenk waar jij energie van krijgt

Waar krijg jij allemaal energie van? Bijvoorbeeld van contact met collega’s, zelf mogen bedenken hoe je je werk het handigst kunt doen, van vertrouwen en waardering en/of van dat je merkt dat je werk ertoe doet? Je kunt van veel verschillende dingen energie krijgen. Samen dragen je energiegevers bij aan je werkplezier.

Reflecteer

Maak eens een lijstje met jouw energiegevers. Alleen al door je af te vragen waar je energie van krijgt, zul je je er meer bewust van worden. Vul het lijstje daarom in de loop van de tijd aan. En zet er gerust ook de energiegevers vanuit je privé-leven op.

Wat je aandacht geeft groeit

Neem dus bewust de tijd om te genieten van wat er allemaal goed gaat. Ontvang je een compliment? Geef er dan echt even aandacht aan. Een gesprek met een collega over een cliënt? Benoem ook wat er goed ging. En sluit je werkdag bijvoorbeeld af met een terugblik op wat er lukte en prettig was.

Neem initiatief

Als je weet waar je energie van krijgt, kun je taken en activiteiten organiseren die daarbij passen. Dus overleg met je collega’s en/of je leidinggevende wat er mogelijk is. En benut ook je kansen om privé je energiegevers te vergroten.

Inventariseer wat jouw team energie geeft

Wat zijn de energiegevers binnen jullie team? Veel medewerkers ervaren samenwerking, vertrouwen, collegialiteit, sfeer, zingeving, goede prestaties, afwisseling, waardering en ruimte voor groei als bron voor werkplezier. Punten die je juist in teamverband kunt vinden en vergroten!

Inventariseer

Besteed in het werkoverleg eens aandacht aan ieders energiegevers. Geef iedereen bijvoorbeeld memovelletjes en schrijf op elk velletje een energiegever. Hang ze vervolgens aan de muur, bekijk elkaars energiegevers en geniet.

Inspireer elkaar

Door elkaar over energiegevers te vertellen kun je elkaar inspireren. Geef elkaar tips voor energiegevers. Wat je aandacht geeft groeit. Dus neem samen tijd voor – en geef aandacht aan – energiegevers en je zult zien dat er dan als vanzelf al meer komen!

Benut de kracht van je team

Als team heb je veel kansen om elkaars werkplezier te vergroten. Neem die kansen. Organiseer bijvoorbeeld intervisie, maak afspraken om samen te  werken en geef elkaar complimenten. Je kunt bijvoorbeeld ook een complimentenbord op de afdeling hangen waar je elkaar verrast en complimentjes cadeau geeft. Bespreek met elkaar welk talent je bij de ander ziet en bekijk waar je dat talent in het werk goed kunt inzetten.

Wees leergierig

Vraag aan andere teams welke positieve ervaringen zij hebben opgedaan en hoe zij het hebben opgepakt. Benut zo de successen van andere teams. Leer binnen je eigen team en ook van teams om je heen.

Kies samen voor een positieve insteek

In de hectiek van alle dag kun je zo druk bezig zijn dat je vergeet om te genieten van al het moois om je heen. Neem als team de bewuste keuze om samen ook te kijken naar wat er goed gaat. Open je teamoverleg bijvoorbeeld met een positief rondje over waar je trots op bent of wat er de afgelopen periode goed is gelukt. En stel bij de bespreking van problemen ook eens een omdenkvraag als ‘welke kansen biedt dit probleem’ of ‘welke voordeel heeft dit nadeel’?

Integreer het vergroten van werkplezier in je werkdrukaanpak

Als organisatie heb je veel mogelijkheden om het werkplezier van je medewerkers te vergroten. Je kunt dit doen door het vergroten van werkplezier in je werkdrukaanpak te integreren. Je kunt hiervoor ook andere projecten en beleidsonderdelen met een positieve insteek benutten. Je kunt hierbij denken aan het werken aan duurzame inzetbaarheid en vitaliteit en aan diverse onderdelen van het personeelsbeleid.

De volgende punten zijn belangrijk om ten minste te regelen:

  • Maak bij je werkdrukaanpak een bewuste keuze of en hoe je werkplezier in de aanpak een plek kunt en wilt geven.
  • Benut je kansen voor een positieve insteek bij je beleid. Denk hierbij aan onderwerpen als duurzame inzetbaarheid, vitaliteit, werkvermogen, loopbaanbeleid, de werk-privé-balans en het stimuleren van collegiale samenwerking. Bevorder op deze wijze zo veel als mogelijk energiebronnen als collegialiteit, vertrouwen en fysiek welbevinden.
  • Benut je kansen om positieve feedback uit te delen. Vertel medewerkers wat je als organisatie samen presteert, kwantitatief en vooral ook kwalitatief. Stimuleer ook je leidinggevenden om ruimhartig complimenten uit te delen. Bevorder op deze wijze zo veel als mogelijk energiebronnen als waardering, goede prestaties en zingeving.
  • Benut de downloads bij de uitwerking van je beleid.

Werk óók aan werkplezier

Werkplezier vergroten is belangrijk en heeft een positief effect op de werkdruk. Het kan echter in je werkdrukaanpak niet in plaats van het aanpakken van oorzaken komen. Medewerkers die de indruk krijgen dat hun problemen niet serieus worden genomen – maar dat er tegenwoordig een positief sausje overheen wordt gegoten – zullen eerder meer, dan minder werkdruk gaan ervaren!