Gezond en veilig werken
De arbocatalogus van de GGZ

Aan de slag met de AgressieWijzer

De AgressieWijzer bestaat uit drie boekjes – de instructie voor de procesleider, het werkboek voor alle deelnemers en invulvellen – en een sjabloon met een overzicht ‘Onze AgressieWijzer’. Op deze pagina kun je alles downloaden. Dat kan in PDF, om direct mee aan de slag te gaan, of in Word-documenten die je helemaal op maat kunt maken voor jouw team of afdeling. Zo maak je volledig je eigen AgressieWijzer.

Instructie voor de procesleider

In de instructie voor de procesleider staat precies uitgelegd welke stappen er zijn binnen de sessies groen, oranje en rood gedrag en wat er tijdens een opdracht van een team verwacht wordt. Je krijgt tijdsindicaties voor de duur van een opdracht en handige tips bij het leiden van de gezamenlijke besprekingen.

Werkboek

Iedere deelnemer van het team krijgt een werkboek. Hierin staan per sessie alle opdrachten beschreven. Alle deelnemers maken eerst individueel de opdracht in het werkboek, daarna worden alle opdrachten samen besproken en bediscussieerd, om vervolgens gezamenlijke afspraken te maken.

Invulvellen

De afspraken die tijdens de gezamenlijke besprekingen gemaakt worden, worden tijdens de bespreking samen geformuleerd en vastgelegd op het invulvel van de betreffende opdracht. Denk daarbij aan afspraken over het reageren op en het afhandelen van groen, oranje en rood gedrag. De invulvellen van alle opdrachten en alle sessies staan in dit document.

Onze AgressieWijzer

Nadat een sessie is afgerond, kun je per sessie alle afspraken verzamelen in overzichtelijk schema’s. Deze schema’s zijn gebaseerd op de schema’s over groen, oranje en rood gedrag in het werkboek en in de instructie. Vul de schema’s in met het Wordsjabloon en pas ze zo nodig aan op jullie ervaringen en werkvloer. Print de ingevulde schema’s uit en hang ze op, als herinnering en stok achter de deur: ‘Dit is Onze AgressieWijzer!’

 

Terug naar Duidelijkheid over Agressie