Gezond en veilig werken
De arbocatalogus van de GGZ

De agressiewijzer

Met de AgressieWijzer bieden we je een tool om samen te zorgen voor minder agressie. En daarmee meer veiligheid, een prettiger werkklimaat, minder uitval en verzuim en meer energie! Agressie verminderen moet je samen doen en op dezelfde manier. Lees hieronder hoe je de AgressieWijzer kunt toepassen of ga hier direct aan de slag met de Agressiewijzer.

Drie sessies

In een paar heldere sessies helpt de AgressieWijzer teams (of afdelingen) om samen succesvol agressie aan te pakken. Je bespreekt samen met je team in drie sessies ervaringen met gewenst gedrag (‘groen gedrag’), emotioneel gedrag (‘oranje gedrag’) en agressief gedrag (‘rood gedrag’) op jullie werkvloer. Je stelt een gezamenlijke norm vast – wat vinden we acceptabel, wat niet – en bepaalt samen hoe je groen gedrag kunt stimuleren, oranje gedrag kunt ombuigen en rood gedrag kunt stoppen. Ook bespreken jullie samen welke maatregelen jullie nemen bij ongewenst gedrag, zodat voor iedereen duidelijk is wat je wanneer kunt doen.

Bewezen in de praktijk

De AgressieWijzer is ontwikkeld in samenwerking met RadarVertige en mensen uit de directe praktijk. De AgressieWijzer werkt vanuit een ‘normstellend kader’ die alle onderdelen van een effectieve aanpak van agressie bevat (preventie, reageren op een voorval, zorgvuldige afhandeling) en al enkele jaren bij gemeenten, UWV, Belastingdienst en verschillende zorgorganisaties succesvol wordt toegepast.

Gehandicaptenorganisatie Koninklijke Visio is één van de gebruikers van de AgressieWijzer. Bekijk in het filmpje hieronder wat de AgressieWijzer deze organisatie heeft opgeleverd.

Ga naar de AgressieWijzer en plan de sessies met jouw team!

 

Terug naar Duidelijkheid over Agressie